Один зі світових лідерів з виробництва паперу, паперової та картонної тари, британська компанія Mondi Group, фабрика якої розташована і в Україні, продовжує працювати в Росії. Попри заяви компанії про те, що вона планує вивести свої активи з країни, що опинилася під загальноєвропейськими санкціями, фактично виробництво Mondi в Росії змін не зазнало, і підприємства продовжують працювати на повну потужність. Понад 6 місяців тому Володимир Путін розпочав повномасштабне вторгнення в Україну, і за цей час велика кількість міжнародних компаній зупинили свій бізнес у Росії. Але схоже, що пакувальному гіганту розпрощатися з 12% світового доходу виявилося не так легко.

Довгий шлях

У Росії Mondi Group (MNDI), зареєстрована на лондонській біржі, володіє інтегрованим заводом з виробництва целюлози, пакувального паперу та високоякісного некрейдованого паперу (АТ «Mondi СЛПК», розташований у Сиктивкарі, Республіка Комі, Росія) і трьома переробними підприємствами. Усі ці підприємства в основному працюють на внутрішній ринок і забезпечують робочі місця для 5300 росіян. Компанія також має один виробничий завод в Україні, на якому працює 100 осіб. Але з початком війни виробництво на ньому було призупинено.

Коли почалася війна, Mondi оприлюднила заяву, у якій компанія заявила, що вона «глибоко стурбована кризою, що розгортається в Україні, і шокована її гуманітарними наслідками». Проте у частині щодо припинення роботи з країною, що цю кризу почала, формулювання досить нечіткі. «Визнаючи корпоративні цінності та відповідальність стейкхолдерів, Рада директорів розглядає усі можливі варіанти щодо активів Групи в Росії, у тому числі будь-яку форму юридичного відокремлення. Це не означає, що Mondi планує або ініціює процедури ліквідації або банкрутства щодо своїх російських дочірніх компаній або активів», – йдеться в заяві.

Пізніше у травні компанія офіційно переглянула свою позицію і оголосила про продаж своїх російських активів. Але формулювання заяви наштовхувало на думку, що насправді цього чекати не варто: «Процес відчуження цих активів є складним з операційної та структурної точки зору та здійснюється в умовах мінливого політичного та юридичного середовища. Відповідно, складно сказати, коли транзакцію буде завершено, або який вигляд матиме структура такої транзакції».

Інша точка зору

Російські ЗМІ виявилися більш промовистими. У травні одне з найбільших російських видань ТАСС опублікувало статтю з посиланням на першого заступника голови уряду Республіки Комі Ельміру Ахмеєву, яка стверджувала, що робота Mondi СЛПК в Сиктивкарі припинятися не буде.

Пізніше у червні генеральний директор Mondi СЛПК Клаус Пеллер дав інтерв'ю, у якому фактично підтвердив попередню публікацію. Він зазначив, що все устаткування заводу працює у штатному режимі, і що «Монді» — єдиний целюлозно-паперовий комбінат в Росії, асортимент якого зможе похвалитися незмінною якістю.

Більше того, компанія заявила про плани щодо розширення виробництва. Фінансовий директор Mondi СЛПК Павло Буслаєв повідомив, що завод зараз експериментує з випуском упаковки, що може замінити продукцію Tetra Pak, яка пішла з російського ринку. Це також підтвердила віце-прем'єр-міністр Росії Вікторія Абрамченко.

Продавати чи не продавати

12 серпня компанія заявила, що продає свій головний російський актив – АТ « Mondi Сиктивкар» за 95 млрд рублів (близько 1,5 млрд євро за нинішнім курсом) готівкою. Ця сума майже вдвічі більша за сукупні доходи підприємства за минулий рік. Згідно з тією ж заявою, за рік, що закінчився 31 грудня 2021 року, дохід сиктивкарського підприємства склав 821 млн євро, показник EBITDA становив 334 млн євро, а прибуток до оподаткування – 271 млн євро. Очікується, що угода буде реалізована до кінця 2022 року.

Новий власник, навіть будучи одним із російських топ-олігархів, навряд чи може дозволити собі самостійно придбати та утримувати такий актив. Віктор Харитонін – власник виробництва вакцини «Спутнік V», олігарх, наближений до віце-прем’єр-міністра Тетяни Голікової, протеже якої, Володимир Уйба, очолює Республіку Комі, де і розташований Mondi СЛПК. У 2022 році Forbes оцінив статки Харитоніна в $1,4 млрд — він на 66 місці у списку найбагатших росіян.

Враховуючи ці дані, можемо зробити висновок, що для придбання Mondi СЛПК новому власнику доведеться віддати усі свої статки, на що він навряд чи піде. У подібних ситуаціях у Росії використовується інший сценарій: таку угоду можуть частково або повністю профінансувати російський уряд або наближені до нього особи. Так, наприклад, Роман Абрамович і Олег Дерипаска знають, як воно – бути олігархом, близьким до влади.

Отже, формально найбільший російський актив компанії Mondi мають продати. Проте завод продовжує працювати у звичному режимі. Російський уряд підтримує його діяльність і в обмін отримує податки та доступ до таких необхідних технологій. Крім того, Монді володіє ще трьома підприємствами в Росії, які продовжують працювати і досі. То на що насправді готова піти британська компанія у відповідь на війну в Україні?

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!